6 voordelen van intermittent fasting


voordelen-intermittent-fasting

Intermittent fasting is inmiddels goed ingeburgerd als manier om af te vallen. Dat komt omdat de voordelen van intermittent fasting de meeste mensen aanspreken. Dat komt omdat het simpel is, duidelijk en je kunt direct starten. Diëten zijn vaak trendy en van korte duur. Ze laten iets weg of ze zijn helemaal niet goed toe te passen. Dat is ander met intermittent fasting.

Voordelen van intermittent fasting

Waar de meeste diëten zich richten op wat je wel en niet mag eten, gaat intermittent fasting over wanneer je mag eten. Dat heeft als voordeel dat je niet in de weer hoeft met calorieën tellen, maar nog erger, weten wat je wel en niet mag eten. Het grote voordeel van intermittent fasting is dat het duidelijk en simpel is. En je kunt morgen starten zonder allerlei dingen in huis te halen.

Intermittent fasting is beperkte periodes eten

Je weet waarschijnlijk wat intermittent fasting is. Daarom nog heel even een korte uitleg. Intermittent fasting is bepaalde periodes wel eten afgewisseld met niet eten. Eigenlijk doen we het al als we slapen. De meeste mensen stoppen met eten na hun avondmaaltijd. Bij een normale nacht kun je al spreken over een uur of 10 vasten dus. Met intermittent fasting rek je de tijd op dat je niet aan het eten bent. Daarmee komt intermittent fasting met diverse voordelen. Dat is niet alleen afvallen, maar het heeft ook meer gezondheidsvoordelen.

Intermittent fasting komt met schema’s

De 16/8 methode, 16 uur vasten en 8 uur eten, is de meest populaire. Maar je hebt meer vormen die je kunt toepassen en kunt uitvinden of het past binnen jouw lifestyle. Een vrij nieuwe vorm is de 14/10 methode, je raad het al: 14 uur vasten en 10 uur eten. Zo kun je natuurlijk ook je eigen schema’s maken. Een ander populair schema is de 5:2 methode, hierbij eet je 5 dagen in de week normaal en 2 dagen vast je waarbij je op die twee dagen ongeveer 500-600 kcal mag eten. Uiteindelijk draait het bij vasten om dat je de hoeveelheid calorieën gaat verminderen ten opzichte van wat je normaal eet. Welk schema je dan volgt, maakt niet zoveel uit.

6 voordelen van intermittent fasting op een rijtje

Elk dieet komt met voor- en nadelen. En iedereen zoekt een oplossing die voor hem of haar geschikt is. Bij veel diëten worden er vaak dingen weggelaten: geen vetten, geen koolhydraten of zelfs geen eiwitten. Het grote voordeel van intermittent fasting is dat het niks weglaat. Jij hoeft je niets zorgen te maken om wat je wel of niet eet, je hoeft alleen maar te houden aan wanneer je wat mag eten. Een overzicht van de 6 voordelen:

  1. Het is simpel
  2. Je gaat afvallen
  3. Beïnvloeding van hormonen
  4. Verlaging kans op diabetes type 2
  5. Langer leven
  6. Middel tegen Alzheimer

1: Het is simpel

Als je intermittent fasting gaat inzetten om afvallen, dan draait het erom dat je consistent bent. En als dingen moeilijk zijn, dan zijn ze vaak ook moeilijk vol te houden. Een van de lastige dingen van afvallen is bijvoorbeeld het aantal calorieën tellen en begrijpen wat je ongeveer mag eten. Het grote voordeel van intermittent fasting is dat je niet hoeft te tellen. Door langere periodes niet te eten, kom je niet in de valkuil om teveel/verkeerd te eten. Elke maaltijd, elke snack kan er voor zorgen dat je teveel binnenkrijgt. Daarom is intermittent fasting zo krachtig, minder eten is minder kans op teveel eten.

2: Je valt af

Er zijn vele intermittent fasting voordelen, maar het grootste voordeel van intermittent fasting is dat je makkelijker gewicht ermee kan verliezen. Dit komt door meerdere redenen. Als eerste heb je door een beperkte periode waarin je kunt eten, minder kans om een overschot aan calorieën binnen te krijgen. Daardoor neemt jouw gewicht in ieder geval niet toe. Het is vaak zelfs zo dat je juist een licht tekort aan calorieën binnenkrijgt, waardoor jouw gewicht dus uiteindelijk af neemt. Wie weet zie je onmiddellijk jouw wasbordje die hallo zegt.

Als tweede verbruikt jouw lichaam vetreserves als brandstof tijdens de periodes dat jij fast. Daardoor val jij af met intermittent fasting. Gewichtsverlies is dus geen natte droom met intermittent fasting.

3: beïnvloeding van jouw hormonen

Een van de andere intermittent fasting voordelen, is dat jij jouw hormonen op een positieve manier kunt beïnvloeden. Intermittent fasting verlaagt bijvoorbeeld jouw insuline en verhoogt de waardes van menselijke groeihormonen en norepinephrine (wat een moeilijk woord). Deze beïnvloeding van jouw hormonen is positief, doordat deze waardes ervoor zorgen dat jouw metabolisme verhoogd wordt, wat een extra factor is om gewichtsverlies te bewerkstelligen. Door gebruik te maken van specifieke hormoonwaardes, zal intermittent fasting je goed op weg kunnen helpen met jouw lichaamsdoelen.

4: verlaging van de kans op type 2 diabetes

We hadden het eerder al kort over dat jij via intermittent fasting lagere insulinewaardes zal krijgen. naast dat dit goed is voor een hoger metabolisme, is dit ook een goede ontwikkeling om te hebben om een andere reden, namelijk het voorkomen van diabetes type 2 krijgen. Deze ziekte ontstaat wanneer jij consistent te hoge bloedsuikerwaardes hebt, waardoor jouw lichaam een resistentie opwerpt tegen insuline. Door jouw insulinewaardes laag te houden, wordt de kans dat jouw lichaam deze resistentie ontwikkelt ook vele male kleiner. Via intermittent vasten kun je op een gemakkelijke manier lage insulinewaardes krijgen, waardoor diabetes type 2 oplopen zeldzaam is. 

4: een langer leven

Als eerste is het belangrijk om bij dit voordeel een disclaimer te geven. Het bewijs voor dit voordeel komt namelijk alleen voort uit dierlijke proeven, waardoor het nog niet helemaal zeker is of dit ook voor mensen geldt. Maar een van de andere intermittent fasting voordelen, is dat jouw levensduur toe zal nemen. Uit dierlijke proeven die gedaan zijn met onder andere ratten en fruitvliegen, bleek dat dat degenen die aan intermittent fasting deden, langer leefden.

In een studie met ratten was het zelfs zo dat ratten die aan intermittent fasting deden, 83% langer leefden! Natuurlijk zal dit bij mensen niet zo lang zijn (dat zou immers een verschil van 68 jaar betekenen), maar de kans is zeker aanwezig dat via intermittent fasting jouw levensduur toe zal nemen.

5: een middel tegen Alzheimer

Ook kan intermittent fasting helpen met het voorkomen en symptomen reduceren. Ook hier weer bleek uit dierlijke proeven met ratten dat Alzheimer’s voorkomen werd,of juist minder ernstig was. Met mensen is een proef gedaan waarbij door middel van dagelijks vasten, 9 op de 10 mensen minder last hadden van Alzheimer symptomen. Of je nou jong of oud bent, intermittent fasting is een goede optie om ook op dit vlak gezond te blijven. Ben jij vergeetachtig? Dan zou ik nog vandaag beginnen met intermittent fasting.

6: verbetering van hersenfuncties

Net bespraken we dat intermittent fasting behulpzaam is in de strijd tegen Alzheimer’s. Maar intermittent fasting helpt ook met het verbeteren van hersenfuncties in het algemeen. Dit komt doordat een verhoogd metabolisme ervoor zorgt dat je minder oxidatieve stress en ontstekingen oploopt. Ook zijn er dierlijke proeven met muizen gedaan, waarbij bleek dat nieuwe zenuwcellen sneller groeien na door middel van intermittent fasting. Jouw geheugen zal dus beter worden met intermittent fasting, waardoor jij scherper voor de dag zal komen. Dit helpt je uiteindelijk het meeste in het dagelijkse leven. Straks zul je moeiteloos jouw vrienden op een hilarische manier belachelijk kunnen maken.

Starten met intermittent fasting

Bepaal eerst jouw schema

Met de voordelen van intermittent fasting lijken er weinig redenen om een start te maken, maar hoe doe ik dat? Zoals eerder uitgelegd, komt intermittent fasting met verschillende schema’s. Een van de meest simpele schema’s is de 16/8 methode waarbij je het ontbijt overslaat. Hierbij stop je na je avondmaaltijd, zeg even een uur of 8 en eet je de volgende dag pas weer als je gaat lunchen. Hiermee vast je ongeveer 16 uur op een dag. Dit is een simpele variant waarmee je een makkelijke start kunt maken.

Bouw langzaam op

Vasten kan misschien eng zijn, het idee dat je niet mag eten, wat gaat dat doen met lichaam en geest. Wees je ervan bewust dat we als mensen gebouwd zijn om te vasten. Vroeger hadden we in de natuur niet altijd een ontbijt wat we zo uit de kast trokken. Hiervoor gingen we op zoek en soms langere tijd omdat er niet altijd eten voorhanden was. Het vasten is dus ons gewoon, maar niet meer in deze tijd. Bouw het beetje bij beetje op door bijvoorbeeld het ontbijt uit te stellen.

Stel je start altijd om 08.00 uur met het ontbijt, verplaatst het naar 10.00 uur. Kijk wat het doet met je lichaam. En als dat lukt, probeer dan eens 12.00 uur. Dan ben je er al, je bent aan het vasten!

Ben jij overtuigd van de voordelen van intermittent fasting?

Met al deze voor- en nadelen op een rijtje, weet je nu precies wat je kunt verwachten van intermittent fasting, en wat voor een effect het op jouw leven kan hebben. Probeer daarom intermittent fasting uit voor een weekje, en kijk of het wat voor jou is. We wensen je alvast veel succes met het proberen van intermittent fasting. Laat ons weten hoe het bevalt. 

Author: Michel

Sport heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Jarenlang op hoog niveau taekwondo, daarna bij defensie waar sporten dagelijkse kost was. Ik heb mij nooit zorgen hoeven te maken hoe mijn lichaam eruit zag. Maar mijn lifestyle veranderde, ik stopte met taekwondo en na defensie kreeg ik een zittend beroep. Samen met gezellige etentjes en op stap in het weekend, dat deed mijn lichaam geen goed. Ik bleef sporten maar dat had geen effect, daar wilde ik verandering in. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in voeding, training en lifestyle. Zo'n beetje elk dieet en training gevolgd. Ik wilde begrijpen hoe mijn lichaam werkte en hoe ik eten en beweging zo onder controle kreeg dat ik met mijn huidige leven weer blij werd met mijn lichaam. Ik deel hier mijn ervaringen en hoop daardoor ook andere te kunnen helpen.

(1) Comments

Leave a Reply