Intermittent fasting nadelen: hoe erg zijn ze?


intermittent fasting nadelen

Intermittent fasting komt met vele voordelen, maar zoals altijd met elk dieet is het niet alleen maar koek en ei. Het voordeel van intermittent fasting, is dat het een krachtig middel is om af te vallen. Intermittent fasting is simpel, duidelijk en direct mee te starten. Het hielp mij om door een plateau heen te breken en de laatste 6 kilo af te vallen. Maar ik heb ook wat nadelen ervaren van intermittent fasting, goed dus om rekening mee te houden.

Voordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting komt met veel voordelen. De meeste mensen doen intermittent fasting omdat ze willen afvallen. Maar er zijn meerdere voordelen te benoemen: boost van metabolisme, lagere bloeddruk, betere insulinegevoeligheid, verbeterde bloedsuikerwaarde en lager risico op hartklachten. Dat is niet mis dus! Over het algemeen een gezonde optie die dus meer doet dan alleen maar afvallen. 

Intermittent fasting is over het algemeen veilig

Dat er nadelen zijn van intermittent fasting, betekent niet dat het een onveilige methode is. We zijn als mens gewend om te vasten. In deze tijd is er altijd en overal eten beschikbaar. Het hebben van een hoger is een gevoel en een emotie die we niet meer gewend zijn. Maar vroeger was er niet altijd eten. We sloegen maaltijden over of we moesten lang op pad om eten te vinden. Ons lichaam kan er dus prima tegen om wat langer zonder eten te kunnen en zelf wat lichamelijke inspanning te doen op een lege maag. 

Gezondheidsrisico’s van intermittent fasting

Er zijn wel wat mensen die moeten opletten als ze intermittent fasting overwegen. Mensen met diabetes en vrouwen die zwanger zijn worden over het algemeen afgeraden om intermittent fasting te doen. Ook mensen die bepaalde medicijnen nemen en mensen met een zwak immuunsysteem of kanker. Maar slaap jij slecht? Of heb je sowieso al bepaalde eetstoornissen? Dan is intermittent fasting misschien ook niet voor jou. Ook topsporters die bezig zijn in hun seizoen is niet aan te raden om te gaan vasten, tenzij ze moeten afvallen om een in een bepaalde gewichtsklasse te komen. 

Nadelen van intermittent fasting

Er zijn dus helaas ook nadelen van intermittent fasting. Deze nadelen heb ik over het algemeen zelf ook ervaren, maar niks om je echt zorgen over te maken. Het is goed als je het vooraf weet zodat je mentaal er op bent voorbereid. Met een aantal nadelen is het goed om rekening mee te houden en kan het je helpen om eventueel intermittent fasting op een andere manier in te zetten of even een dagje over te slaan.

1 : Honger

Tsja niet meer dan logisch denk ik, je gaat zeker weten honger krijgen. Dat kan in het begin zijn wanneer je net gestart bent, maar ook als je al een tijdje bezig bent. Het krijgen van honger, zeker in het begin is niet iets om je zorgen over te maken. Het lichaam is gewend om op een bepaald tijdstip te eten. Als jij dat dan overslaat is het niet meer dan logisch dan je een honger gevoel gaat krijgen.  

Hoe kan je het hongergevoel tegengaan? Door goed te drinken, koffie en thee kan helpen. Ik had het zelf soms ook lastig met de 16/8 methode van intermittent fasting in de uurtjes net voor de lunch. Het nemen van een mintje of kauwgom kan dan helpen om net de laatste uurtjes door te komen. 

Krijg je honger als je al een tijdje bezig. Let dan goed op wat je de dag ervoor eet. Ik heb zelf ervaren dat wanneer je de dag ervoor ‘slecht’ gegeten hebt, bijvoorbeeld een pizza of andere junkfood, dat je daar de dag erna last van gaat krijgen. Let vooral op dat je voldoende eiwitten neemt, dit kan ervoor zorgen dat je het hongergevoel remt. 

2: Slechte adem

Een slechte adem is misschien nog voorzichtig uitgedrukt, je gaat uit je bek stinken, that’s for sure! Ik vergelijk lang niet eten altijd met een put die heel lang droog staat, die gaat vanzelf na een tijdje stinken. Maar iets beter onderbouwd: speekselvloed en een ‘ketose-adem’. Beide gaan ervoor zorgen dat het een beetje raar gaat ruiken. Met name het afnemen van speeksel zorgt voor een rare lucht, vergelijk het ook met de lucht die je hebt als je ’s-ochtend wakker wordt. 

De ‘ketose-adem’ krijg je als je langer tijd niet eet of op een ‘low-carb dieet’ zit, het is een zoetige lucht die ook een beetje naar aceton ruikt. Niet heel fris dus. Maar verder niks om je zorgen over te maken. Je krijgt misschien wat rare blikken van je collega’s. Drink voldoende, heb altijd een mintje of kauwgom bij de hand en ga gewoon niet zo dichtbij ze zitten. 

3: Hoofdpijn

In het begin van intermittent fasting ga je wat hoofdpijn ervaren. Ook niet perse erg, tenzij dit langere tijd gaat aanhouden. De oorzaak van hoofdpijn komt door een lager bloedsuiker gehalte en in sommige gevallen ook door het nemen van minder koffie. Het is sowieso verstandig om te matigen met koffie. 

Als je voorheen vier of vijf bakken koffie nam, dan is het aan te raden om dit terug te schroeven. Teveel koffie, dus cafeïne, gaat voor trillerigheid zorgen. Gooi daar bovenop nog eens wat stress van werk en het wordt bijna onhoudbaar.

Dit is niet om je bang te maken maar om juist te waarschuwen. De combinatie van een lege maag, teveel koffie en stress is geen goede bodem om te presteren. Ik heb een aantal keren ervaren voor een belangrijke meeting dat ik mezelf tot rust moest brengen. Schroef de koffie-inname dus terug naar 2 tot max 3 kopjes koffie per dag.

4 Slecht slapen

intermittent fasting nadelen: slecht slapen

Van intermittent fasting kun je minder goed gaan slapen. In het begin toen ik startte met intermittent fasting, merkte dat ik minder diep sliep en vaker in de nacht wakker werd. Toen ik eenmaal gewend was nam dat af. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar intermittent fasting en het effect op slapen, daar komen wisselende resultaten uit. 

Met honger naar bed is meestal geen goede indicatie voor een goede nacht. Kies je voor de 5/2 of 24 uur versie van intermittent fasting, dan is slecht slapen zeker iets om rekening mee te houden. Ben je al een slechte slaper, dan is intermittent fasting niet perse iets voor jou. Voor de rest, als je zorgt dat je goed eten in de avond dan moet slapen geen probleem vormen.

5 Slecht humeur

Geprikkeld en niks kan kunnen hebben, dat is typisch iets van intermittent fasting. Zeker als je intermittent fasting gaat combineren met calorie-beperking, dus als je de calorieën die je bespaart door te vasten, niet compenseert, ga je niet de meest gezellige worden. Ook dat gaat na een tijdje weer voorbij als je gewend raakt aan het vasten. Je hebt ook even een tijdje nodig om goed te begrijpen hoe je moet eten in combinatie met het vasten. 

Goed eten in de periode dat je wel mag eten, gaat je helpen om minder hoger te hebben op tijden van vasten. Kies voor goede koolhydraten zoals groenten, volkoren brood en zilvervlies rijst. Let op om bij elke maaltijd goede en voldoende eiwitten te nemen: kip, vlees en vis. Als je vegetarisch bent, denk aan tofu, tahoe en bonen. En ik heb zelf ervaren dat voldoende vetten nemen helpt om het hongergevoel terug te dringen. Vetten haal je uit vlees en vis, noten en goede oliën (walnootolie, avocado olie, olijfolie). 

6 Constipatie en diaree

Dit klinkt nogal tegenstrijdig, maar het is wel waar. In het begin van intermittent fasting moet je lichaam en met name het spijsverteringsstelsel wennen dat jij opeens op andere momenten gaat eten. Diarree kan komen als je na de periode van vasten opeens heel veel gaat eten. Dus bij de 16/8 methode een enorme lunch gaan nemen, zeker in het begin is niet aan te raden. Bouw het langzaam op. Denk ook aan voldoende vezels door bruin brood te eten, voldoende groente en fruit en veel water te drinken.

7 Moe en weinig energie

Helaas valt dit niet te voorkomen, maar je gaat waarschijnlijk ervaren dat je op tijden moe bent en weinig zin hebt om dingen te doen. Je voelt je afgepeigerd en je wilt alleen nog maar op de bank liggen. Zodra je lichaam merkt dat je een energietekort hebt, gaat het proberen te compenseren. Dat compenseren gebeurt door jou minder energie te geven om dingen te doen. Daardoor voel je je moe en een beetje lusteloos. Dat hoort erbij, maar laat je er niet door van de wijs brengen. Blijf in beweging, dat gaat het afvallen nog een tandje versnellen. En het helpt ook tegen constipatie als hij goed in beweging blijft. 

Ben je al bezig met sport? Dan kun je verwachten dat je prestaties omlaag gaan. Mijn ervaringen met sporten en intermittent fasting zijn over het algemeen goed te noemen, maar je kunt minder tillen, sprinten of langer of sneller hardlopen. Dat is het nadeel van minder gaan eten en langere tijd met minder calorieën leven. Is dat erg? Niet perse, ook hier is het een kwestie van een tandje terugschroeven. Met minder energie kun je gewoon minder doen.

Wat kan ik tegen de nadelen doen?

Nu je weet wat de nadelen zijn, kun je maatregelen treffen. Over het algemeen zijn het geen nadelen die jou zouden moeten stoppen om intermittent fasting te proberen. Het zijn meer ongemakken die je kunt overkomen. Door goed te eten op de momenten dat je mag eten, voldoende water en in beweging te blijven en met altijd wat kauwgom op zoek, is het goed te doen om met deze nadelen overweg te kunnen. 

Wanneer moet ik overwegen te stoppen met intermittent fasting?

Als je na een weekje slecht slapen of slecht gehumeurd bent, dan denk ik dat je het te snel overboord gooit. Maar heb je na een maandje proberen nog steeds dat gevoel en lukt het niet om het te overkomen, dan is het wellicht toch niet echt iets voor jou. Feit blijft dat je iets minder goed slaapt, wat honger gaat hebben en bij tijd en wijlen wat ‘kranky’ bent. Maar niks om je echt zorgen om te maken. Maar het wordt anders als je nachten slecht slaapt, je niet te genieten bent thuis en op het werk niet komt tot de prestaties die je moet leveren. Dan gaat het in de weg zitten en is wellicht tijd voor een break of moet je op zoek naar iets anders.

Samenvattend

Intermittent fasting komt met nadelen, zoals elk dieet met nadelen komt. Afvallen is minder gaan eten, minder calorieën binnenkrijgen en daar moet het lichaam aan wennen. En eigenlijk wil het lichaam daar helemaal niet aan wennen, het lichaam wil namelijk helemaal geen gewicht kwijtraken en zal er alles aan doen om jou te beperken daarin. Daarom komt intermittent fasting met ongemakken, maar ik ben van mening dat ze goed te doen zijn en niet opwegen tegen de voordelen van intermittent fasting.

Meer lezen over intermittent fasting?

Author: Michel

Sport heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Jarenlang op hoog niveau taekwondo, daarna bij defensie waar sporten dagelijkse kost was. Ik heb mij nooit zorgen hoeven te maken hoe mijn lichaam eruit zag. Maar mijn lifestyle veranderde, ik stopte met taekwondo en na defensie kreeg ik een zittend beroep. Samen met gezellige etentjes en op stap in het weekend, dat deed mijn lichaam geen goed. Ik bleef sporten maar dat had geen effect, daar wilde ik verandering in. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in voeding, training en lifestyle. Zo'n beetje elk dieet en training gevolgd. Ik wilde begrijpen hoe mijn lichaam werkte en hoe ik eten en beweging zo onder controle kreeg dat ik met mijn huidige leven weer blij werd met mijn lichaam. Ik deel hier mijn ervaringen en hoop daardoor ook andere te kunnen helpen.

Leave a Reply