Fit tijdens corona, voorkom dat de kilo’s eraan vliegen?


ochtend-wandeling-afvallen

Hoe blijf je fit tijdens de corona?

Bijna de helft van de mensen is tijdens Corona-quarantaine dikker geworden (bron). Door meer te gaan thuiswerken zijn we een stuk minder actief en waarschijnlijk ook wat anders gaan eten en drinken. Fit blijven tijdens de Corona is een behoorlijke uitdaging. 

Het sluiten van winkels, supermarkten en het ontmoedigingsbeleid om naar buiten te gaan helpt niet om lekker in beweging te blijven. En daar bovenop dan ook nog eens het dicht gaan van de sportscholen en clubs. Hoe is dat voor jou? Herken je dit en ben je een ook een paar kilo’s aangekomen? Of wist jij wel goed in beweging te blijven en al het lekkers te laten staan?

zitten we in collectieve zieligheid?

Tijdens de eerste weken van de Corona zijn we denk ik beland in een soort van ‘collectieve zieligheid’. Een hele gekke situatie waar dingen in onze samenleving gebeurden die we nooit voor mogelijk hielden. Een verbod op reizen, het sluiten van horeca, een beperking op hoeveel mensen je mag zien. We leefden van persconferentie naar persconferentie om weer te horen wat we allemaal niet mochten. Een stevige impact op onze gebruiken en hoe ons leven is ingericht. Nog meer werden we verplicht om het leven binnenshuis af te laten spelen. Met gezin, beperkt aantal vrienden of misschien wel zelfs helemaal alleen.

eten-tijdens-corona

Laten we het dan maar thuis gezellig maken

Als we ons dan toch zielig voelen, laten we het dan maar thuis lekker gezellig maken toch? De gedachte aan sporten en gezond eten zijn aan de kant geschoven. En die instelling is natuurlijk niet heel gunstig op de manier hoe we eten en drinken. Een kwart van de Nederlanders blijkt gezond eten tijdens Corona niet vol te kunnen houden. Even langs de bonusartikelen bij de AH en lekker een zak M&M’s mee. Iedere avond toch even een lekker flesje wijn mee. De omzet van de supermarkten ging door het dak, dan komt deels door het ‘inslaan’. Maar wat was er na het toiletpapier rijst en pasta op dag 3 en 4 uitverkocht? Chips, bier en wijn. We raakten in paniek en dachten het beste ervan te maken, dan maar met veel lekkers kijken hoe we dit overleven.

eten-afvallen-40-jaar

Thuiswerken als nieuwe norm

Met thuiswerken als nieuwe norm zijn we en minder in beweging en staan we meer een verleidingen bloot. We zitten in een een huiselijke situatie, en daar zijn nu eenmaal lekkere dingen terug te vinden. Maar we hebben niet meer die collega die je aankijkt als je de traktatie niet afslaat. Waar je voorheen wellicht met de boterhammen vanuit huis naar kantoor ging, worden nu thuis lekkere lunchen gemaakt of gehaald. Met thuiswerken als nieuwe norm, minder beweging en meer eten. Geen goede combinatie dus als je op gewicht wilt blijven.

Blijf jij tijdens thuiswerken van de koekjes af?

Blijf jij tijdens het thuiswerken van de koekjes af? We hadden op kantoor ook weleens moeite om een traktatie af te slaan. Maar hoe goed ben jij om thuis van het lekkers af te blijven tijdens werk? De koektrommel die binnen handbereik staat en lonkt om open gemaakt te worden. Een koekje bij de koffie, een koekje bij de thee of misschien wel twee? Het is ook niet heel onlogisch, je zit in een thuisomgeving te werken en daar zijn diverse verleidingen en afleidingen terug te vinden. En geen collega waar je voor hoeft te schamen dat je de hele koektrommel hebt leeggegeten. Hooguit je partner die lekker meedoet.

thuiswerken-slecht-eten

Hoeveel beweeg jij tijdens de corona?

Heb je weleens een kijk genomen in de Apple Gezondheids app? Deze zit standaard op je iPhone en ongetwijfeld zullen de Android toestellen een soortgelijke versie hebben. Maar als je eens vergelijkt hoeveel stappen je zet op een thuiswerk-dag in vergelijking tot een normale werkdag, dan is dat behoorlijk laag. Hieronder in de afbeelding is dat te zien op de maandag waarbij ik nauwelijks de deur ben uitgegaan en dus uiteindelijk uitkom op 0.88km, dit is nog inclusief een wandeling naar de bakker dus houd het even op 0.5 km.  Op een normale werkdag zou ik zelf (kantoorbaan) op een 4000 stappen zitten. Laten we de cijfers even makkelijk houden en er vanuit gaan dat ik op een normale werkdag 4 km loop en bij een thuiswerkdag 1 km. Bij iedere kilometer verbrand je 55 calorieen, dus in dit geval 4×55 = 220 kcal op een normale werkdag. In dit geval kom je 220-= 165 kcal per dag minder. Op een weekbasis is dat 825 kcal.

apple-stappen-app

“fit tijdens corona” aanvalsplan

#1: ga ‘s-ochtends gelijk naar buiten

Wat deed je normaal als je naar je werk ging? Je moest naar buiten richting je auto, fiets of trein. Deze stappen mis je nu dus compenseer deze door een rondje te gaan lopen. Haal lekker vers brood bij de bakker. Saai? Luister tijdens je rondje misschien naar een leuke podcast of start een leuk luisterboek. De Audible-app geeft je toegang tot enorm veel leuke luisterboeken, dan is je rondje lopen ook nog eens nuttig of gezellig met iemand die tegen je praat).

ochtend-wandeling-afvallen

#2: Doe in de ochtend je workout

Heb jij moeite om na je werkdag nog een workout te doen? Ben je moe of zijn er andere dingen in huis die moeten worden geregeld? Sta eerder op en doe je workout al thuis in alle rust wanneer iedereen nog lekker ligt te slapen. Jij wordt niet gestoord en je bent verder niemand tot last en zo heb je dan toch je dagelijkse portie met sport binnen.

#3 Sla het ontbijt eens over

Een dagelijks ritueel, maar heb je het ontbijt echt nodig? Je hoeft niet perse te starten met een ontbijt als je in de avond daarvoor nog goed gegeten hebt en in de ochtend niet een zware inspanning hoeft te verrichten. Een ontbijt kan al gauw 200-300 kcal schelen die gaan van pas komen op een thuiswerkdag waarbij je deze hoeveelheid calorieën wellicht niet verbrand. Het ontbijt overslaan heeft diverse voordelen, kijk eens over je eraan zou kunnen wennen.

#4 Lekkere dingen uit het zicht (of liever helemaal niet in huis)

Schaaltje m&m’s op tafel? Koektrommel in het zicht? Haal ze weg. Alle verleiding in het zicht kunnen jou uitdagen op een zwak moment toch een graai te doen in die koektrommel of snoeppot. Liever nog haal je dit helemaal niet in huis (zeker niet doordeweeks) maar dat is wellicht met een gezin niet mogelijk.

#5 Vast wandelmoment na je werkdag

Blijf structuur houden in je werkdag en plan ook een vast moment in na werken om wederom direct naar buiten te gaan. Even ook je hoofd leegmaken (het moment wat je normaal had tijdens het reizen) met een wandeling waarbij de beweging goed van pas komt. Het is een prettig moment om de dag te evalueren of eventueel ook om met je partner bij te praten. Dan kun je bij thuiskomen ook officieel de werkdag afsluiten.

#6 Bewaar het wijntje voor in het weekend

Nu de bars en restaurant wellicht minder worden bezocht, ben je misschien meer geneigd om thuis wat meer te drinken. Het leven speelt zich meer thuis af en daardoor vervagen ook wat grenzen. Maar doe het niet, houd het moment van het glas wijn tot het weekend. 1 glaasje bij het eten worden misschien wel twee en voor je het weet ziet je dagelijks aan 2 of drie glazen wijn. Dat is 300 kcal, evenveel als een ontbijt.

Blijf actief, eet iets minder, houd je ritme

Met het thuiswerken mis je toch onbewust de beweging die je normaal hebt van naar je werk gaan. Daarbij opgeteld het feit dat je niet of iets minder naar de sportschool gaat zorgt ervoor dat je de calorie-inname iets moet verminderen om op gewicht te blijven. Blijf dus dagelijks actief in beweging, probeer te wandelen wanneer mogelijk en als je kiest voor een thuis-training, probeer het zwaarder te maken in de vorm van meer herhalingen, moeilijkere oefeningen of met een zwaarder gewicht.

Houd de lekkere dingen en alcohol voor in het weekend, zoals je wellicht ook deed in een normale situatie. Probeer de verleidingen zoveel mogelijk te voorkomen door ze niet te kopen, of niet in het zicht te houden. Vertel je partner dat je weer wat meer de touwtjes strakker aantrekt, misschien dat het hem of haar ook motiveert of weer wat meer op het eten te letten.

Author: Michel

Sport heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Jarenlang op hoog niveau taekwondo, daarna bij defensie waar sporten dagelijkse kost was. Ik heb mij nooit zorgen hoeven te maken hoe mijn lichaam eruit zag. Maar mijn lifestyle veranderde, ik stopte met taekwondo en na defensie kreeg ik een zittend beroep. Samen met gezellige etentjes en op stap in het weekend, dat deed mijn lichaam geen goed. Ik bleef sporten maar dat had geen effect, daar wilde ik verandering in. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in voeding, training en lifestyle. Zo'n beetje elk dieet en training gevolgd. Ik wilde begrijpen hoe mijn lichaam werkte en hoe ik eten en beweging zo onder controle kreeg dat ik met mijn huidige leven weer blij werd met mijn lichaam. Ik deel hier mijn ervaringen en hoop daardoor ook andere te kunnen helpen.

Leave a Reply