Ervaringen met afvallen: hoe ik 14 kilo kwijt raakte


stofwisseling-afvallen

ervaringen met afvallen: hoe ik 14 kilo kwijt raakte 

Na heel veel lezen, luisteren en proberen lukte het eindelijk om 14 kilo kwijt te raken. Mijn buikspieren waren weer zichtbaar, mijn oude broeken konden aan. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Drie jaar heeft het geduurd voordat ik in de gaten had hoe het werkte. Afvallen is stap 1, maar dat vasthouden is eigenlijk veel lastiger. 

Hoe val je succesvol af en hoe zorg je ervoor dat je dat ook vasthoudt? Ik deel in dit artikel mijn ervaringen met afvallen; hoe ik begon, waar ik tegenaan liep en waardoor het uiteindelijk lukte.

Mijn buik was niet meer te verstoppen

afvallen-te-dik
86 kilo en niet blij met mij lichaam

Dat was het toppunt. Mijn buik was zichtbaar door mijn kleding heen. Ik wist wel dat ik dikker aan het worden was. Dat hadden de spiegel en weegschaal al door. Maar ik negeerde het. Maar toen kwam de opmerking tijdens een verjaardag: “buikje vriend?”. Tsja, met schaamrood op de kaken proberen weg te lachen. Ik had altijd fanatiek gesport, zou mij het nou overkomen dat ik dikker werd? 

Na je 30e…

lekker-biertje
Lekker biertje op de vrijdag, daar kan ik echt van genieten

Als ik terugkijk, werd ik vanaf mijn 30e langzaam dikker. Mijn leven was veranderd. Ik ging van fanatiek sporter naar een zittend beroep. Met een betere baan kwam ook een bourgondisch leven. Lekker uit eten en drinken. Na het stappen een broodje Kebab. Ik was altijd gewend om alles te eten. Nog steeds was ik aan het sporten, dus waarom zou ik dik worden? Maar ging dan toch ook mijn stofwisseling op een lager pitje?

De oplossing: meer sporten

Week 1: 5 keer sporten.
Week 2: 4 keer sporten.
Week 3: 3 keer sporten.

Je raadt het al. Niet vol te houden. Dagelijks sporten met een drukke baan was echt passen en meten. Dat lukt, de eerste weken. Dan zakt de motivatie en komen de smoesjes. Er zijn lange dagen op het werk, sociale verplichtingen op werk. Daar moet je om heen kunnen plannen. 

poging 2, niet snoepen

Chips, koeken en de taartjes op de verjaardagen werden overgeslagen. Ja dat was goed vol te houden leek het. Had het effect? Weinig en er ging toch wel her en der weer een koekje in. Bij geen resultaat toch ook maar overboord gegooid. Weer terug bij af. 

serieuze poging: paleo

Na mijn mislukte pogingen met sport en niet snoepen, besloot ik het iets steviger aan te pakken. Ik zocht iets waarbij ik kon eten zonder te hoeven opletten. In mijn zoektocht kwam ik bij Paleo. Voor wie Paleo niet kent, het is eigenlijk eten zoals we vroeger aten toen de mens nog geen technieken had ontdekt om goedkope rommel te maken. Dus wat eet je: groente, noten, vlees, vis, oliën en fruit. 

ervaringen 2 jaar Paleo, 6 kilo kwijt

Het lukte om Paleo twee jaar vol te houden. Het was wennen in het begin. Wat eet je drie keer per dag als je geen brood, zuivel en granen mag? Dus veel vlees, groente en noten. Ook lekker maar snel klaar qua variatie. En het gaat in de papieren lopen. Gezond eten is duur. Maar het lukte om 6 kilo af te vallen. 

paleo is moeilijk in deze maatschappij

afvallen-paleo
Soms pas ik Paleo nog toe als ik een dag te hoog in koolhydraten heb gezeten

Paleo was niet lastig vol te houden met eten. Ik geniet van vlees en groente. Brood miste ik nog het meeste. Maar je kunt de omgeving om je heen niet aanpassen. Bij iemand op visite die pasta maakt, dat was een nachtmerrie. Zeker na een jaar bijna volledig Paleo te hebben gegeten, kon ik niet veel koolhydraten meer hebben. Het beperkte mijn leven: ik wees etentjes af, bij iemand bleven eten deed ik niet. Na 2 jaar besloot ik ermee te stoppen. 

terug bij af, what’s next?

Nadat ik stopte met Paleo en normaal ging eten, zat het gewicht er snel weer aan. De broeken die ik weer aan kon verruilde ik voor de nieuwe broeken die ik destijds kocht. Ook het beeld in de spiegel was niet om vrolijk van de worden. Op zoek naar iets anders. 

Geen shortcuts met afvallen

Er zijn geen shortcuts met afvallen. Wat er snel afgaat, lijkt er ook weer net zo snel aan te komen. In plaats van een methode klakkeloos over te nemen, besloot ik eerst te begrijpen wat het deed en te kijken of ik het in mijn leven kon aanpassen. 

Lezen, luisteren, kijken en repeat

Elke podcast, Youtuber en andere influencers op het gebied van voeding en training ging ik af. Ik kocht boeken en maakte de materie eigen. Er is zoveel, dat je er bijna gek van wordt. Wat moet je nog geloven? Koolhydraten wel of niet? Veel of weinig trainen? Wel of geen cardio. Het was een kwestie van testen.

mijn ervaringen met afvallen: 5 gouden tips

#1: eten is de knop waar je aan moet draaien

Toen ik besloot af te vallen, begon ik niet als eerste op mijn eten te letten. Omdat ik het eigenlijk in eerste instantie niet wilde, maar ook omdat ik niet wist wat de impact van eten zou zijn. Uiteindelijk haalde ik het beste resultaat door op mijn eten te letten. Goed uitrekenen wat je mag eten en je macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) goed indelen, dat had uiteindelijk het juiste effect. Intermittent fasting heeft mij uiteindelijk geholpen om langere periodes zonder eten te kunnen.

#2: krachTtraining om sterker te worden

Na heel veel te hebben gelezen, begreep ik dat ik de afgelopen jaren maar een beetje aanklooide met krachttraining. Ook hier na wat rekenwerk begreep ik hoe ik beter mijn schema’s moest samenstellen. Maar het allerbelangrijkste, ik paste de methode toe om over een periode sterker te worden. Het doen van krachttraining begon daardoor ook weer leuk te worden.

#3: Investeer in je slaap

Aan het verbeteren van slaap had ik nooit echt gedacht. Ik had altijd goed geslapen, maar een nieuwe baan zorgde voor flink wat reistijd. Om 6 uur in de auto, dat was om 5 uur op. En het lukte niet om eerder dan 23.00 uur naar bed te gaan. Dat waren korte nachtjes. Veel koffie hield me op de been. Ik kwam in een vicieuze cirkel, met meer stress en minder slaap. Verhuizen was de oplossing. Het afvallen kwam in een stroomversnelling. 

#4: van en en naar of of

Eten en drinken is voor mij emotie. Als ik een zak chips koop, gaat ie op. Zelfde met drinken, ik kan niet 1 biertjes doen. Ik ga all the way. Ik heb mezelf aangeleerd om de momenten van snoepen en drinken te beperken. Hoe minder momenten, hoe minder fouten ik maak.

#5: Blijf in beweging

Zoek momenten van beweging op een dag. De auto eens verder weg parkeren. Pak de fiets naar werk of naar de supermarkt. Ik begon afstanden opeens anders in te zien. Een afspraak op 10km afstand, dat zag ik als kans om extra stappen op een dag te zetten. 

Volhouden is belangrijker dan snel resultaat

14-kilo-lichter
Uiteindelijk 14 kilo lichter, buikspieren weer zichtbaar

In mijn ervaring met afvallen, is mijn grootste leerpunt dat je iets moet vinden wat goed in je leven in te passen is. Anders ga je dat nooit volhouden. Ik denk dat teveel mensen in het begin veel te hard van stapel lopen. Dat deed ik zelf ook. 

Afvallen is net als een bedrijf

De inkomsten omhoog, de kosten omlaag. Afvallen is hetzelfde als een bedrijf. Zorgen dat je beweging zo hoog mogelijk is en je zo min mogelijk eet. Als je die mindset aanbrengt dan gaat het afvallen een eitje zijn.

Meer lezen?

Author: Michel

Sport heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Jarenlang op hoog niveau taekwondo, daarna bij defensie waar sporten dagelijkse kost was. Ik heb mij nooit zorgen hoeven te maken hoe mijn lichaam eruit zag. Maar mijn lifestyle veranderde, ik stopte met taekwondo en na defensie kreeg ik een zittend beroep. Samen met gezellige etentjes en op stap in het weekend, dat deed mijn lichaam geen goed. Ik bleef sporten maar dat had geen effect, daar wilde ik verandering in. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in voeding, training en lifestyle. Zo'n beetje elk dieet en training gevolgd. Ik wilde begrijpen hoe mijn lichaam werkte en hoe ik eten en beweging zo onder controle kreeg dat ik met mijn huidige leven weer blij werd met mijn lichaam. Ik deel hier mijn ervaringen en hoop daardoor ook andere te kunnen helpen.

Leave a Reply